Големи сделки с положителен тест за коронавирус

Ясен Гуев

У нас има три сделки за големи компании, които са все още незавършени. 

Еврохолд и ЧЕЗ

Еврохолд обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с което тя се противопостави на сделката. Делото е още на тричленен състав, който е насрочил следващото заседание за началото на април. Предстои решение и е възможно загубилата страна да обжалва пред петчленен състав, което да отложи окончателното съдебно решение за края на годината.

При успех на Еврохолд в съда това няма да означава разрешаване на сделката, а връщането и за ново решение в КЗК.

PPF (Петър Келнер) и CME (група телевизии в Централна и Източна Европа част от която е и групата на bTV)

Акционерите на  СМЕ одобриха транзакцията, но преди завършването и трябва да се преминат още две важни стъпки. Фондът на Петър Келнер трябва да получи одобрение от Европейската комисия. Администрацията в Брюксел не оповестява дали дадена фирма е поискала разрешение, а само финалното си решение (положително, положително под условие или негативно).

Американският сенатор Марко Рубио поиска от администацията на Доналд Тръмп да забрани сделката заради това, че застрашава националната сигурност на САЩ. Вероятно решението на администрацията на Доналд Тръмп ще стане ясно около средата на годината.

Юнайтед груп и Виваком

Според последните публични информации се очаква скорошно произнасяне на Европейската комисия и последващо приключване на транзакцията.

Цената по трите сделки не би трябвало вече да е същата

Стандартният подход за приключване на една такава голяма сделка е следния. Инвеститорите използват различни способи на оценка на компанията, която искат да придобият. Правят се множество допускания и оценки за развитие на съответния пазар и необходимостта от инвестиции. 

Както виждате между подписването на предварителен договор за продажба и окончателното плащане и придобиване на акции обикновено минават месеци, а понякога и повече от година. Затова и обявената цена е предварителна- окончателната зависи от конкретното финансово състояние на придобиваното дружество на датата на сделката.

Как влияе коронавирус кризата на цената на компаниите?

В двата конкретни случаи можем да предвидим намаляване на продажбите на електроенергия и сериозен спад на приходите от реклами. Не съм забелязал мениджъри от енергийния сектор да коментират развитието на пазара. 

В интервю за вестник “24 часа” собственикът на Нова телевизия Кирил Домусчиев прогнозира фалит на телевизии в страната заради спада на рекламния пазар и обяви, че медиите трябва да бъдат допуснати до използване на антикризисната мярка на правителството за частично покриване на заплати известна като 60/40. Това беше възприето от правителството.

Кризата ще се отрази по различен начин на една телевизионна група, на един телеком и на едно електроразпределително дружество- точните прогнози са невзможни, но тренда е ясен. Тъй като кризата е все още в началото си купувачите имат интерес да бавят сделките за да може евентуално да платят по- ниска цена.

И в трите случая обаче съществена част от цената ще бъде осигурена чрез кредит от консорциум от международни банки. Те също ще направят нова оценка пред перспективите на двете компании и могат да откажат финансиране.

Последната възможност е продавачите да се откажат от сделката и да изчакат по-добри времена, ако окончателната цена не ги удовлетворява.

Как протича икономическата болест причинена от корона вирус?

Днешния тежък за всички момент не е предизвикан от безотговорно харчене на пари и натрупване на огромни дългове от дадено правителство, фалит на банки или от лоша реколта на зърно. Политически виновник за кризата няма- тя е ефект на вирус, който кара огромна част от световната икономика да спре да произвежда и населението да спре да потребява голям обем от стоки и услуги.

При ЧЕЗ основния проблем ще бъде финансовот състояние на клиентите на дружеството, както фирми, така и домакинства, които ще бавят плащания и ще потребяват по-малко. 

В същото време възможностите за оптимизация на дейностите не са безкрайни и едва ли ще могат да компенсират спада. Бидейки голяма компания ЧЕЗ може да прибегне до вземане на заем или да привлече миноритарен или мажоритарен инвеститор. Това се отнася и за другите две електроразпределителни компании.  

Ако частни инвеститори липсват, то може да се наложи държавата да даде заем или дори да придобие дял. Той може да бъде продаден на печалба след няколко години, когато света и България бъдат в добро икономическо състояние. Дейности като предоставяне на ток, вода и парно са основни услуги, които трябва да съществуват за да може икономиката да съществува.

При bTV, както и при всички медии, вероятно ще се стигне до оптимизация на разходи. Това означава, че ще гледаме по-малко нови филми и риалити формати, а основната част от програмата ще бъде новини и стари филми. Ударът на кризата ще бъде много по-силен върху малките медии, което ще концентрира по-малкия обем реклами още по-силно в групите на Нова телевизи и bTV.

ЧЕЗ ще поеме спада на цялата икономика в западната част на страната, а bTV ще отрази спада на фирмите, които рекламират в телевизии.

При Виваком е възможно намаляване на продажбата на телефони и таблети. Световните поръчки за февруари спаднаха с 38%. Фалиращи фирми ще прекратят абонаменти.

Заключение

В следващите месеци ще има много новини за компании, които решават да закрият дейността си или такива, които изпитват огромни проблеми заради намалено потребление, фалити на доставчици и неплатени сметки от клиенти. 

Държавата ще усети спад на плащаните социални осигуровки, ДДС, данък печалба, мита и акцизи и скок в разходите за обзщетения за безработица, здравеопазване и сигурност. Намаленото потребление ще доведе до спад на цени- пръв пример за това са започналите предоговаряния на наеми.

Излизането от подобна ситуация става с ограничения, намаляване на производство и инвестиции, докато дойде момента в който икономиката отново ще тръгне нагоре. Възстановяването у нас ще дойде с 3 до 6 месеца забавяне след това в партньорите ни в Европейския съюз, основно Германия и Италия, както и в Турция.