Емпрено Венчърс се опитва да провали сделката за Виваком

На 17 октомври вестник Файненшъл таймс публикува статия за сделката за Виваком. В нея се казваше, че преговори се водят с Юнайтед груп, чиито мажоритарен пакет акции е собственост на английския фонд  BC Partners, а миноритарен акционер е американския фонд KKR.

Според вестника не е сигурно, че ще има сделка и се очаква разговорите да продължат още 2 седмици. 

В началото на сегашната процедура по продажба имаше публикации, че спора за собствеността на сегашните акционери с дружеството на Дмитрий Косарев Емпрено Венчърс е приключил с решение на лондонски съд и това вече не е риск пред транзакцията.

Това обаче не е позицията на Косарев. На 25 октомври той публикува прес съобщение с което твърди, че той продължава да води дела по казуса в съдилища в Обединеното кралство, Люксембург и САЩ. Според него спора не е разрешен окончателно.

https://www.businesswire.com/news/home/20191025005241/en/Empreno-Urged-United-Group-BC-Partners-Risks

Исканото обезщетение по наскоро заведеното производство в Люксембург включва отмяна на продажбата през 2016 г. Според Косарев всички други първоначални кандидати за Виваком са отказали да продължат преговорите за придобиване след получаване на известия за исковете  на Емпрено Венчърс.

Дмитрий Косарев заявява: „Според нашия източник, Юнайтед Груп са се съгласили да продължат дискусиите за придобиване с Viva Luxembourg, като разчитат на обещанието на VTB да застане изцяло зад потенциалния купувач на Vivacom и да обезщети всички съдебни рискове … Ние ще разширим съществуващите производства и ще заведем нови производства, за да отменим всяка потенциална сделка за препродажба на Vivacom и ще включим United Group и BC Partners като ответници в съответните производства (понастоящем в Англия, Люксембург и САЩ).“

Противно на позицията на сегашните собственици на Ввиваком, Empreno Ventures подчертава, че досега нито една юрисдикция не е постановила съдебно решение по спора. Според Косарев делото във Великобритания е насрочена за март 2020 г., като процесът ще се проведе през 2020 или 2021 г .; а първото заседание на съда  в Люксембург е насрочено за юли 2020 г.

Без сериозен правен анализ на цялата документация не може да се каже доколко твърденията на Дмитрий Косарев отговарят на истината. Консултант по сделката е инвестиционната банка Лазард, която би трябвало да е наела консултанти, които да предложат вариант за избягване на правните рискове.

Единственото ясно е, че Косарев се опитва да използва медиен натиск върху евентуалния бъдещ купувач на телекома. Изявлението му, че именно неговите правни действия са отказали други кандидати, не се потвърждават от друг източник.

При липса на информация не може да се каже каква е истината. Все още няма публична информация за това дали ще има сделка нито от сегашните собственици, нито от купувачите от Юнайтед груп/BC Partners.