Ясен Гуев

През месец март тази година Central European Media Enterprises съобщи, че компанията ще започне процес по преглед на стратегическите възможности пред дружеството.

https://www.cetv-net.com/company-news/press-releases/press-release-details/2019/Central-European-Media-Enterprises-Announces-Plan-to-Review-Strategic-Alternatives/default.aspx

В тогавашното изявление се казваше, че резултата от анализа може за бъде продажба на част от активите или на цялата компания, обединение с по-голям играч, увеличение на капитала или продължаване на досегашния начин на работа. Компанията информира, че няма да обяви публично резултата от анализа.

Central European Media Enterprises притежава 30 телевизионни канала в България, Чехия, Словакия, Словения и Румъния.

Новините

На 18 септември Главният изпълнителен директор на АТ&Т Рандъл Стивънсън обяви, че част от стратегията за намаляване дълговете на компанията, наред с много други мерки, е и евентуалната продажба на Central European Media Enterprises, в която телекома притежава 75% от акциите.

https://about.att.com/story/2019/att_ceo_provides_update_to_shareholders.html

Ден по рано, на 17 септември, Warner Media назначи в борда на директорите на Central European Media Enterprises Питър Кнаг.

http://d18rn0p25nwr6d.cloudfront.net/CIK-0000925645/5e3f7dec-1714-4d7d-bedf-02c66f964a8e.pdf

Той има успешна 20 годишна кариера в АТ&Т, като в средата на миналата година бе назначен за Главен Финансов директор на Turner.

Кнаг е отговарял за финансовото планиране и анализа на обединението между  AT&T/Time Warner, както и последващата им интеграция. Преди AT&T той е работил в Lehman Brothers и First Albany Corporation.

Назначаването на експерт от подобен калибър е ясна индикация за продстояща сделка.

Цената

Акциите на Central European Media Enterprises се търгуват на Nasdaq. Пазарната капитализация е над 1,1 милиарда долара-  https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/cetv

Естествено, коагато се продават над 67% от акциите и се придобива контрол, то цената е малко по-висока.

Компанията е в много добро финансово състояние, като приходите растат, а дълговете и намаляват. Перспективите за следващите години са изключително добри.

https://s2.q4cdn.com/384102709/files/doc_presentations/2019/07/2019-Q2-Investor-Presentation_Final.pdf

Потенциалните Купувачи

По отношение на евентуалните купувачи всичко е в сферата на слуховете. Публикация в словашки сайт твърди, че чешкия инвеститор Петър Келнер е един от кандидатите.

https://spectator.sme.sk/c/22164788/czech-billionaire-reportedly-interested-in-purchasing-tv-markiza.html

Други публикации замесват имената на други чешки инвеститори, а българският Капитал твърди, че Келнер наддава в консорциум с United Group.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/mediina_sergiia/2019/08/16/3951684_hitr_petr/

United Group  е собственост на два инвестиционни фонда- английския BC Partners държи мажоритарния пакет акции, а американския KKR има миноритарен пакет. Дружеството притежава кабелни мрежи, телевизии и телеком активи в страните от бивша Югославия.

Ако подобна коалиция е факт, то най-вероятно след придобиването двете страни ще си разделят телевизиите. У нас Келнер вече притежава мобилния оператор Теленор и може да интегрира в него bTV. Не е изключено обаче United Group да се опита да придобие Виваком и да поиска да притежава и телевизия.

Може да се окаже, че на пазара има и други кандидати и това да доведе до друго развитие- на етапа всичко е просто спекулация.

Регулаторни предизвикателства

Келнер получи отказ за придобиването на Нова телевизия от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Придобиването на Central European Media Enterprises ще се гледа в Брюксел, защото се придобиват компании в повече от една страна-членка на Европейския съюз.

Българската КЗК обаче ще бъде помолена за становище от Европейската комисия. Рискът Келнер да не получи разрешение за придобиване на телевизия в България е реален.

Заключение

При всички случаи развитие по сделката ще има през следващите няколко месеца. Очертава се групата на bTV да има нов собственик не по-късно от първото тримесечие на следващата година.