Сделката за bTV се отлага от края на второто тримесечие за третото тримесечие на тази година, може би…

Преди малко Central European Media Enterprises, част от която е групата на bTV, обяви своите финансови резултати. Досега официалната позиция бе, че се очаква приключване на сделката с фонда PPF  на чехския милиардер Петър Келнер в средата на годината. В днешното съобщение става ясно, че сделката се очаква да приключи през третото тримесечие на 2020 година.

Сделката бе сключена на На 27 октомври 2019 г. Това, което се случи досега, че на 27 февруари акционерите на СМЕ одобриха сделката.

Вече са получени регулаторни одобрения от съответните регулатори в Румъния и Словения. Оказва се, чешкия фонд не е подал все още искане пред Европейската комисия за това, че транзакцията не пречи на конкурентните изисквания. Според СМЕ фондът PPF смята да подаде това искане през настоящото второ тримесечие, а това означава, че сделката може да приключи през третото тримесечие на 2020 година.

В края на февруари американският сенатор Марко Рубио поиска администрацията на президента Доналд Тръмп да провери сделката за това дали тя не е против националната сигурност на САЩ. От Америка все още няма новини по това дали има назначена проверка.

Сделката за СМЕ не може да се отлага безкрайно. Споразумението между продавач и купувач казва, че това трябва да стане до септември тази година, като е възможно срока да се отложи до януари 2021 година. При несключване на сделка виновната страна дължи на другата компенсация от 50 милиона щатски долара.

Иначе СМЕ обяви, че приходите от телевизионна реклама намаляват с 4% а приходите от излъчване на кабелни и сателитни опаретори са се увеличили със 7% през първото тримесечие на 2020 година 

Приходите от оперативни дейности, са се увеличили с 21% до 115,9 милиона щатски долара.

В съвместно изявление Майкъл Дел Нин и Кристоф Мануш, изпълнителни директори на СМЕ, заявиха: „Нашите бизнеси се радваха на силно начало на годината, въпреки че икономическата несигурност, свързана с пандемията COVID-19, доведе до намаляване на общите приходи от реклама през месец март, което продължи и през април и се очаква да се отрази отрицателно върху финансовите ни резултати през второто тримесечие. Бързо приложихме корекции в нашата разходна база, за да смекчим този спад на рекламата и имаме възможност да направим допълнителни корекции, ако е необходимо. След едно от най-силните ни тримесечия в историята по отношение на генерирането на приходи и със силен баланс, който се е възползвал от значително намаляване на разходите за последните няколко години, ние сме в състояние да отговорим на несигурността причинена от пандемията. “