Сделката за Нова ТВ: Защо КЗК е юридически права да откаже на Келнер и да одобри сделката на Домусчиеви

Ясен Гуев

В много статии се твърди, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е взела различни решения при идентични искания от страна на Петър Келнер и братя Домусчиеви. Истината е, че между двете искания има съществена юридическа разлика.

Сделката на Келнер

При искане на разрешение за концентрация в КЗК се внася искане, което не е публичен документ. Част от неговото съдържание можем да видим в решението на КЗК. Дружеството на Келнер обявява, че притежава сайта https://www.pazaruvaj.com .

В рубриката За нас на сайта се казва:

Pazaruvaj.com е най-популярната българска платформа за сравнение на цени и продукти, която предоставя надежден справочник за онлайн пазаруване, подпомагащ магазините с онлайн асортимент и клиентите им при правене на покупки от 2006 година досега. Сайтът привлича над 2 млн. потенциални купувачи месечно, които информирано могат да направят своя избор от над 400 електронни магазини и над 2 млн. оферти (данни от м. януари, 2019)

Причината КЗК да откаже закупуването на Нова Броудкастинг Груп е, че се придобива играч на пазара с 30-40% пазарен дял в пазара на интернет реклама от компания, която вече е активна със свой сайт. Логиката е, че самата сделка засилва позициите на евентуалния нов играч.

Юридически решението на КЗК е правилно и би издържало на оспорване във Върховния административен съд.

Ето какво пише на сайта на регулатора:

Ако концентрацията установява или засилва господстващото положение на съответен пазар и по никакъв начин не е възможно да бъдат изпълнени мерки за запазване на ефективната конкуренция на този пазар, тя бива забранявана, за да се предпазят бизнеса и потребителите от негативни последствия (налагането на по-високи цени, предлагането на по-малко качествени стоки и ограничение в избора на стоки или услуги).

Другият път

Комисията е имала и друг начин да се справи със ситуацията, но не го е избрала. Законът и дава право да наложи мерки, които биват структурни и поведенчески, но да разреши концентрацията.

Структурни мерки- продажба на активи, изискване за създаване на нов конкурент чрез продажба или предоставяне на лиценз по отношение права на интелектуална и т.н.

Поведенчески мерки- участниците в концентрацията е възможно да предложат споразумение, съгласно което се съгласяват да отдадат лиценза върху определена технология или други активи при приемливи и честни условия, които да предотвратят вреда за конкуренцията и т.н.

Смесен тип- В определени случаи  ефективна мярка би била тази, която включва изискване предприятието след сделката да се освободи от определени договори с клиенти (структурна мярка) и също така изискване да не се използват практики за договаряне, които биха могли да се характеризират като злоупотреби (поведенческа мярка).

Сделката на Домусчиеви

При казуса с искането на братя Домусчиеви единствения проблем, разгледан изключително подробно  в решението на КЗК, е притежаването на правата за излъчване на мачовете на футболното първенство. То наистина не оказва съществено влияние на конкуренцията на тв пазара.

Ролята на КЗК по отношение на Нова Броудкастинг Груп не е приключила. След провала на сделката с Петър Келнер собствениците от MTG решиха да се застраховат от провал на следваща сделка и планираха да разделят телевизията от интернет бизнеса. Това не се случи, защото Домусчиеви отправиха оферта.

В КЗК все още отлежава казуса с жалбата на четири онлайн медии (Уебграунд, Офф медия, Спортал и Дир.бг), които се опрлакват от предлагането на комбиниран отстъпка при реклама в сайтовете и телевизионните канали на Нова Броудкастинг Груп. Възможно е новите собственици на фирмата да са се подсигурили като прехвърлят риска от евентуално негативно решение на КЗК върху купувача- т.е. покупната цена да Бъде намалена.

Поведението на КЗК

Ако имахме бизнес асоциации и парламент, които работят професионално, то темата за поведението на КЗК щеше да се обсъжда публично. Вместо това комисията мълчи пред медиите и не се възползва от възможностите за обсъждане на казусите със засегнатите страни.

Ако огромна част от медиите те обвиняват, че си отказал сделка на чужд инвеститор по политически причини, а ти мълчиш, то това навежда на мисълта, че обвинителите са прави. КЗК има юридически силна позиция и за отказа на сделката на Келнер и за одобрението на тази на Домусчиеви. Но в първия случай мотивите не издържат на критиката, че структурни и поведенчески мерки не биха могли да решат евентуалните проблеми.

 И българските и чуждите инвеститори имат нужда от яснота за политиката на КЗК, защото това няма да е последната сделка, която ще се гледа от нея.

Източници

https://www.cpc.bg/Competence/ConcentrationsDescription.aspx

https://www.mediapool.bg/nova-tv-e-razsledvana-za-zloupotrebi-v-reklamnata-si-politika-news280459.html