Чрез срещата си с Борисов администрацията на Тръмп нанесе силен удар над руските интереси в България

Само няколко дни след срещата на Бойко Борисов се президента на САЩ Доналд Тръмп руският президент Владимир Путин разкрутикува страната ни, че бави строителството на продължението на Турски поток и намекна, че може да потърси друг път за руския газ. Ден по-късно бе изгонен и български дипломат от посолството ни в Москва.

Тази стъпка бе обявена за реципрочна на изгонването на руски дипломат от българското правителство, което бе направено във връзка с разследването за шпионаж срещу председателя на дружество Русофили Николай Малинов.

Русия обаче реагира реципрочно едва след срещата Борисов- Тръмп.

Една подобна среща се подготвя изключително дълго и резултата от нея обикновено е ясен предварително. Общото изявление, части от които ще анализирам в този текст, е било готово преди срещата. Позицииите в него са били изгладени предварително между двете страни.

Присъствието на срещата на вицепрезидента Майк Пенс и на държавния секретар Майк Помпео вероятно означава, че ще последва посещение на един от тях двамата у нас през следващата година. 

Ценности

“Главната цел на нашите отношения е укрепване на трансатлантическата общност като общност от нации, обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща отбрана, демократични ценности, справедлива търговия и взаимни стратегически интереси.” 

Важността на България за световните политически процеси периодично се покачва заради събития в съседни или близки нам страни. Така беше преди повече от 20 години, когато НАТО бомбардира режима на Милошевич в Сърбия. Сега подобни събития са присъединяването на Крим от Русия и заиграването на Турция с Русия.

В такава ситуация стратегическото значение на България расте. Затова и способността ни да се отбраняваме, да бъдем силни икономически, което се случва чрез следване на “демократични ценности” и подкрепа на “справедлива търговия” стават важни както за ЕС така и за САЩ.

Сигурност

“Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят два процента от БВП тази година. България също така планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година. Нашите въоръжени сили са обединени  в защита на свободата и очакват да засилят  своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност.”

За всеки е ясно, че ние сами не можем да гарантираме сами своята безопасност. Активното ни членство в НАТО е единствената гаранция, която заедно с членството ни в ЕС дава сигурност и е основна причина за чуждестранните и български инвестиции и за постигане на добър икономически ръст и исторически ниски нива на безработица. Проблемът с липсата на хора е толкова голям, че темата за привличане на чужди работници периодично става една от водещите за големите медии в страната.

У нас вече работят доста чужденци- както като висши мениджъри на големи компании, така и на средни нива в аутсорсинг индустрията или за относително ниско заплащане в туризма.

Мнозина сигурно си мислят, че едва ли не България няма нужда от защита, но рисковете са съществени- съвсем близо до нас Русия присъедини част от Украйна, на наша територия се случи терористичен акт (атентата на летището в Бургас), риска от бежанска вълна и необходимостта да не се допускат бойци на Ислямска държава.

Една опасност за която почти не се говори е защитата от терористична атака на ядрената ни централа в Козлодуй и на евентуална бъдеща в Белене. Защитата на една ядрена централа изисква голям брой мерки, които включват боеспособна военна авиация и противовъздушна отбрана.

Има пряка връзка между инвестициите в отбраната на България, здравето на хората и възможностите за икономическо развитие.

Енергетиката

“Съединените щати и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Ние подчертаваме нашето общо разбиране, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, независимост и конкурентоспособност за нашите икономики.” 

По отношение на доставките на газ процеса на диверсификация е бавен по чисто естествени причини и интерконектора с Гърция е добра стъпка в един дълъг път. САЩ обаче явно изрази намерението си да ограничи енергийната зависимост на България от Русия в ядрената енергетика.

В общото изявление се говори за възможността за доставка на американско ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй. Дни след връзщането на Борисов от Вашингтон договора за доставка на руско ядрено гориво бе удължен, но срока съвпада с възможния край на процедурата за лицензиране на горивото на американската Уестингхаус.

САЩ пожела да участва като доставчик ва оборудване и гориво и за евентуалната нова централа в Белене. Формулировката обаче показва, че решението за тази инвестиция е на България- вероятно причина за това е спорната ефективност на проекта.

Според мен даването на крайни оценки за смисъла от инвестицията в Белене е грешно. Сегашните два блока в Козлодуй наскоро получиха разрешение да работят до 2027 и 2029 година. Напълно възможно е дейността им да се увеличи още веднъж с 10 години. Много е вероятно това да бъде последното удължаване на лицензиите им и да трябва да се мисли за замяна.

България има нужда от професионална енергийна стратегия, която да отчита възможностите за използване на въглищните централи и изграждането на нови мощности на газ.

САЩ вече веднъж направиха големи инвестиции в ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, които запълниха дефицита от затворените първи четири блока на атомната централа в Козлодуй и  гарантираха използването на лигнитните въглища и свързаните с това работни места.

Мобилните мрежи от пето поколение

“Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област.”

Противопоставянето на САЩ на използването на китайските компании Хуавей и ZTE като доставчици на оборудване за мрежи от пето поколениие е изцяло свързано с опасноста от кибератаки. Китайските доставчици на телеком оборудване традиционно не се използват от големите американски мобилни и фиксирани оператори. През последната година в САЩ беше осигурено финансиране на малки фиксирани оператори, които да заменят китайското оборудване с това на други доставчици.

Позицията на САЩ е ясно обявена в статия на държавния секретар Майк Помпео, която е предожставена за публикуване от американското посолство в София на вестник 24 часа.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7942265

Както можете да видите Помпео не лобира за използването на оборудване от американски компании, защото такива няма. Той обаче подкрепя две европейски компании- Ериксон и Нокия- и една южнокорейска- Самсунг.

В близките седмици ще напиша коментар специално за мрежите от пето поколение в България.

Заключение

Какво спечели България на срещата Борисов- Тръмп? България получи ясен ангажимент за подкрепа на националната ни сигурност и участие на американски компании в конкурентни процедури за модернизация на българската армия. Ангажимент за американска конкуренция при доставката на газ и модернизация на ядрените ни мощности и доставка на гориво за тях. Срещата бе сигнал от Белия дом към американския бизнес, че България е страна в която може да се инвестира.

Бойко Борисов постигна успех за България във Вашингтон. Няколко дни по-късно Владимир Путин изгони български дипломат…Ролята на Русия за българската икономика, енергетика и сигурност бавно и сигурно намалява. На найно място идват партньорства със САЩ и старните от ЕС, които правят България икономически по-силна и сигурна.

https://bg.usembassy.gov/bg/joint-statement-by-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-prime-minister-boyko-borissov-bg/