5G в България- икономически и технологични предизвикателства и проблеми пред националната сигурност

Ясен Гуев

Развитието на мобилните комуникации и създаването на безжични мрежи доведе до наличието на крайни устройства с достъп до цялата информация за всеки един от нас. Приложенията на нашите мобилни телефони, таблети и камерите, базите данни на държавни и частни структури съдържат информация за нашето здраве, финансово състояние, навици, интереси.

Опасностите за националната сигурност стават все по големи с навлизането на мрежите от пето поколение. У нас не се обръща сериозно внимание на темата за ограничаването на китайски доставчици на телекомуникационно оборудване. Статията на Държавния секретар на САЩ Майк Помпео по темата бе публикувана във вестниците “24 часа” и “Капитал”.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7942265

Въпреки това по темата няма коментари нито от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, нито от политическите сили, нито от мобилните оператори.

Междувременно в Румъния

Президентът на Румъния Клаус Йоханис подкрепи решението на правителството да отложи търга за 5G спектър, който първоначално бе планиран за края на 2019. Според президента не е подходящо да се организира търг в момента, тъй като китайската компания Huawei е единственият доставчик на оборудване, способен да внедрява мрежата в момента.

Румъния подписа меморандум за сигурност със САЩ, чиито условия не са оповестени. Румънските власти също очакват издаването на нов набор от спецификации за сигурност, формулирани от Европейската комисия.

Вероятно и българското правителство ще изчака общата европейска позиция.

https://www.commsupdate.com/articles/2020/01/03/romanias-president-supports-delay-in-5g-implementation/?utm_source=CommsUpdate&utm_campaign=a5a9b50e72-CommsUpdate+03+January+2020&utm_medium=email&utm_term=0_0688983330-a5a9b50e72-8832369

Честотите

В момента българските мобилни оператори използват честоти в обхватите 900, 1 800 и 2 100 мегахерца за да оперират мрежи от второ, трето и четвърто поколение.

През последните години операторите многократно са обсъждали с държавата освобождаването на 800 мегахерца. Това обаче явно няма да се случи скоро- в момента са свободни едва две ленти по десет мегахерца, което е достатъчно за два оператора. Досегашната политика на Министерството на отбраната показва, че руските самолети МИГ- 28 ще продължат да се използват още дълги години, въпреки предстоящото закупуване на американските F-16. Тези руски самолети използват в момента честотите в обхвата на 800 мегахерца.

Държавата и операторите са намерили други вариант, който разрешава проблема пред развитието на мрежи от пето поколение. Ръководство на въздушното движение (РВД) е в процес на освобождаване на 3 500 мегахерца, а държавата пое ангажимент да освободи честоти в обхвата на 700 мегахерца.

Всички големи мобилни оператори изграждат мрежите си от пето поколение едновременно на ниска и на висока чистота. 

Причината за това е, че ниската честота дава голямо покритие, но може да поддържа относително малък брой активни потребители. Друг плюс е възможността сигнала да преминава през стени и да осигурява покритие в жилищни и бизнес сгради.

При използване на висока честота сигнала може да бъде спрян не само от стени на сгради, но дори от листата на дърветата. Високата честота се използва за постигане на покритие в гъсто населени градски зони с голям брой потребители.

Инвестицията

Според различни публикации цената на изграждане на мрежа от пето поколение е 3-5 пъти по-висока от тази за четвърто поколение. Комисията за регулиране на съобщенията е попитала трите мобилни оператора и тяхната предварителна оценка е за обща инвестиция от близо 800 милиона лева, което включва разходите за мрежово оборудване и плащането на нов честотен спектър.

Тези оценки са предварителни и зависят от много неща. В най-добра позиция да изгради добра мрежа е Виваком. В градовете всяка базова станция ще трябва да бъде свързана с голям брой антени, което ще изисква използването на фиброоптична мрежа. А1 също има фиксирана мрежа, но покритието и е по-малко от това на Виваком. А и тя, в голямата си част, е положена в каналната мрежа на Виваком.

Най-скъпо ще бъде изграждането на новата мрежа за мобилния оператор на чешкия милиардер Петър Келнер.Компанията ще трябва да наеме оптика, което ще увеличи разходите. Не е изключено някои от операторите да решат да споделят разходите си като изградят обща мрежа. Това ще изисква одобрение на подобна инициатива от Комисията за защита на конкуренцията. 

Избор на доставчици на оборудване

Българското правителство все още няма позиция по това дали ще допусне използването на китайски компании като доставчици на оборудването за мрежите от пето поколение. Това няма да е проблем за А1, защото компанията използва Nokia. Huawei обаче са основни доставчици на Виваком и Теленор.

През следващата година Виваком ще стане собственост на Юнайтед груп, чиито основен акционер е регистрирания във Великобритания фонд BC Partners. Английското правителство взе решение китайските компании да доставят оборудване за радио частта на мрежата RAN, но не и за Core мрежата. Много е вероятно това да бъде подхода и на новия собственик на Виваком.

Петър Келнер явно ще направи всичко възможно за да използва китайски доставчици. Неговата компания за бързи кредити Home credit има отромен бизнес в Китай, чието развитие зависи изцяло от държавата. Купуването на оборудване за мрежи пето поколение от китайски доставчици за операторите му в Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, Черна гора и България ще бъде добър коз пред китайската държава.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-06/biggest-fortune-in-eu-s-east-gets-caught-up-in-huawei-scandal

Има ли възвращаемост инвестицията в 5G

Краткият отговор е- зависи. Възвращаемостта ще дойде в страни със силно развита икономика, където обществото може да си позволи да инвестира в свързаност, нови крайни устройства, мощни дейта центрове и софтуерни решения.

Такива страни са САЩ, Китай, Япония и Южна Корея. Към тази група с малко забавяне вървят и богатите страни от ЕС, Канада и Австралия.

Мрежите от четвърто поколение решиха проблема с гледането на видео- днес у нас можете да гледате телевизия или филми от платформи като Voyo (собственост на bTV), Diema Extra (собственост на Nova TV), Netflix, Apple TV и HBO GO. Към някой от тези платформи мобилните оператори предлагат и безплатен трафик.

Вместо да разказвам за различните услуги, които използват мрежите от пето поколение реших да сложа видеа с конкретни примери, както и няколко статии. Логичният въпрос е дали в България скоро ще се използват решения за умен дом, умен офис, автоматизирано производство и предаване на живи събития с триизмерни образи? 

Отговорът е, че огромната част от бизнеса и населението никога няма да използва подобни услуги. Те ще настъпват постепенно в ежедневието ни, но няма да оправдаят огромните инвестиции в мрежи от пето поколение. Българските оператори ще успеят да реализират приходи от чужденците, които посещават страната ни и решат по време на престоя си у нас да използват мрежите от пето поколение.

Трудно е да се прогнозира дали нуждата от големи инвестиции няма да доведе до по-високи цени на месечните абонаменти. В някои страни това става, но в други по-малките оператори запазват досегашните цени и се опитват да откраднат абонати от пазарните лидери. Такъв е случая с американския оператор T-Mobile, който наскоро пусна мрежа пето поколение на 600 мегахерца без да повишава цените.

Дори и абонаментите да не се покачат, то операторите ще трябва да избият инвестицият през по-високи цени на телефоните, на таблетите и на всякакви други крайни устройства и свързаните с тях услуги. Друга възможност е да откраднат абонати от конкурентите си.

Заключение

Днес много от крайните устройства и приложенията базирани на мрежи от пето поколение ни изглеждат безмислени. Така обаче беше и с много други технологии, които вече са част от ежедневието ни. Много икономически анализатори предвиждат мрежите от пето поколение да доведат до ръст на инвестициите, заетостта и на Брутния вътрешен продукт.

За да се възползва от това българската държава и бизнес имат нужда от план за икономическа трансформация. Новите технологии предполагат население с растящи доходи и възможности за използване на високотехнологични устройства и приложения.

Въпросът за сигурността на мрежите и пренасяната по тях информация не се ограничава до тях, а включва и бази данни и крайни устройства на всички основни държавни институции и на частни структури като банки, застрахователни компании, електрически централи, електропреносни мрежи, топлофикации, ВиК и много други.

Страната ни трябва да проведе проверка на всички мрежи, сървъри и крайни устройства за да намали риска от атаки подобни на тази срещу НАП.

Предизвикателството за България е изключително голямо, а докато ние още трудно осъзнаваме условието на задачата в няколко университета и развойни центрове вече работят по стандарта за мрежи от шесто поколение…

https://www.cnbc.com/2019/11/07/china-starts-6g-development-having-just-turned-on-its-5g-mobile-network.html

Примери

Verizon and Sony demonstrate how 5G stands to transform live sports production

Verizon and AWS team up to deliver 5G edge cloud computing

Verizon and The Chainsmokers create first 5G-powered concert at Chase Center show

5G real talk – How will 5G change the future of live events?

https://www.youtube.com/watch?v=O9a3DXjQEjg

Inside the first 5G concert

https://www.youtube.com/watch?v=lxQkAsyijBU

We’re Bringing 5G to Life | AT&T

The Connected Car | AT&T

Connecting Our Lives Through 5G | AT&T

AT&T and Samsung Explore 5G Possibilities in Manufacturing

Sprint and Nokia launch 5G in New York, LA, Washington DC and Phoenix

KT 5G

KT 5G

SK Telecom Uses 5G AR to Bring Fire-Breathing Dragon to Baseball Park

Introducing SK Telecom’s 5G Smart Office

https://www.youtube.com/watch?v=o9WqBX8YMIU

China: facial recognition and state control | The Economist

Drones, facial recognition and a social credit system: 10 ways China watches its citizens

https://www.scmp.com/news/china/society/article/2157883/drones-facial-recognition-and-social-credit-system-10-ways-china